Hozzávalók: |
Elkészítés: |
pár szál zsenge sárga- és fehérrépa, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt sonka vagy tarja, 8-10 dkg búzadara, 2 tojás, 1 kis konzerv sertésmájkrém, fél csomó petrezselyemzöld, zsír, finomliszt, ételízesítő, só, bors, pirospaprika |
A hagyma felét lereszeljük, másik felét apró kockára vágjuk. Ez utóbbit kevéske forró zsíron lepirítjuk, hozzátesszük a csíkokra vágott füstölt húst, és 1-2 percig óvatosan kevergetjük, míg kivilágosodik a színe. Ekkor rátesszük a karikára vágott zöldségeket, picit megsózzuk, és addig pároljuk, míg már nem lesz olyan kemény és éles, mint amikor beletettük. Ezután meghintjük két teáskanál liszttel, 1 percig forgatjuk, majd megszórjuk fél teáskanál fűszerpaprikával, és elkeverjük. Rögtön felöntjük vízzel, ízesítjük és lefedve kb. 10 perc alatt puhára főzzük a zsenge zöldséget.
Közben elkészítjük a grízgombócot: a májkrémet összekeverjük a lereszelt fél hagymával, és a 2 tojással, sót, borsot keverünk bele, és ha már teljesen homogén a kutyulék, annyi grízt (darát) keverünk bele, hogy jó nokedlitészta állagú legyen. Pihentetjük 10-15 percig, majd vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle és a forró levesbe tesszük. Elkeverjük, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Pillanatok alatt megfő a gombóc, ha feljön, még főzzük 1 percig, és kész is. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |